studyusa.blogg.se

Möjlighet till utlandsstudier/ olika utbytes avtal

Publicerad 2016-10-02 17:57:00 i Att tänka på före avresa till USA,

Dessa är de olika avtalen man kan åka på när man vill åka på utbytes termin på linköpings universitet 
 
Det finns några olika utbytestprogram som man kan ansöka om utlandsstudier genom, de jag har mest koll på är  bilaterala samarbets avtal, Erasmus, nordlys och nordplus. 
 

Bilaterala avtal: det jag åker med 

Det finns även ett annat samarbete med andra universitet som kallas Bilaterala avtal, där Linköpings Universitet eller andra universitet i sverige  samarbetar med flera olika länder i Europa, USA osv

Med bilateralt avtal menas i detta sammanhang ett avtal mellan Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet och ett partneruniversitet som inte ingår i ett större mobilitetsprogram som exempelvis Erasmus. Detta innebär bland annat att det inte finns något specifikt stipendium kopplat till utbytet.

Som för andra utbytesavtal så gäller det att utbytesstudenter inte behöver betala studieavgifter. Däremot kan det finnas andra avgifter så som "administration fees", kåravgift mm som utbytesstudenter behöver betala.

Med bilateralt avtal menas i detta sammanhang ett avtal mellan ett svenskt universitet och ett partneruniversitet som inte ingår i ett större mobilitetsprogram som exempelvis Erasmus. Detta innebär bland annat att det inte finns något specifikt stipendium kopplat till utbytet.

Som för andra utbytesavtal så gäller det att utbytesstudenter inte behöver betala studieavgifter. Däremot kan det finnas andra avgifter så som "administration fees", kåravgift mm som utbytesstudenter behöver betala.

Många av partneruniversiteten som just Linköpings universitet har avtal med, utanför Europa välkomnar ansökningar från betalande studenter under en termin eller ett läsår. Detta kan vara aktuellt för studenter som inte har tilldelats en utbytesplats vid önskat partneruniversitet men som ändå vill studera vid det lärosätet. Om detta alternativ väljs så åker man på egen hand: läs mer om studier på egen hand här. Obs! Det är studenten själv som ansvarar för att ta reda på om universitet välkomnar betalande studenter och hur man ansöker.

Om ni undrar vilket avtal jag kommer åka med så åker jag enligt ett bileteralt avtal. 
Detta betyder att Linköpings Universitet i Norrköping bekostar min resa och jag behöver inte betala någon termins kostnad  
Som betalning så tar Linköpings Universitet i Norrköping in en student ifrån West Virginia University. Som enligt hur jag har uppfattat det får betala för sin utbildning här vilket ligger på ca 30000kr
 
Normalt sätt så kostar det 46 479,07kr = $5592 (USD) för en termin eller 92 958,13kr =  $11,184 (USD) för två terminer på West Virginia University 
 
 
 __________________________________________________________________________________________________
Just some information about the agreement i am going with to other swedish students 
Not gonna translate 
Erasmus:
Erasmus är ett europeiskt utbytestprogram för praktik och studier utomlands. 
 
Erasmus är ett europeiskt utbytestprogram för praktik och studier utomlands. Som Erasmusstudent läser du på en högskola eller ett universitetet i ett annat europeiskt land i 3-12 månader, på samma villkor som de inhemska studenterna
 
Du betalar ingen terminsavgift. Du får också ett stipendium från Europeiska kommissionen. 
 
Du kan också få stipendium för utlandspraktik inom Erasmusprogrammet. Du kan då välja att göra praktik inom Erasmus på ett företag eller organisation i Europa i 3-12 månader. Även då får du ett stipendium.
 
Vem kan bli Erasmusstudent?

Du som är student inom grund- eller forskarutbildning kan studera heltid under minst 90 dagar och max 12 månader vid ett annat europeiskt lärosäte som din utbildning har ett avtal med. För att delta i ett Erasmusutbyte måste du 

• Vara registrerad på skolan du söker ifrån och uppfylla fakultetens behörighet för utlandsstudier

• Du ska skriva skriva in dig för heltidsstudier på värdlärosätet och

• kunna tillgodoräkna dig studieperioden utomlands eller få ett erkännande via

• Diploma Supplement.

• Genomföra språktest före och efter utlandsstudierna om ett sådant erbjuds före studiestart av EU-kommissionen. (Det är inga prestationskrav kopplade till testerna utan de är enbart diagnostiska.)

De flesta Erasmusstudenterna är registerade på kurser vid värduniversitetet men det finns också möjlighet att resa ut för att samla empiri till uppsats/exjobb.

Det går att resa ut som Erasmusstudent mer än en gång under din studietid. Du kan resa ut på studier och/eller praktik under sammanlagt tolv månader per utbildningsnivå, dvs tolv månader vardera på kandidat-, master- och doktorandnivå. Du skulle alltså till exempel kunna få stipendium för två månaders praktik och tio månaders studier medan du läser till kandidatexamen och sedan ändå ha möjlighet till ett års Erasmusstudier på magisternivån.

Läs mer om eramus på linköpings universitet 
http://www.student.liu.se/ut/filosofiska-fakulteten/studera-utomlands/erasmus?l=sv

Nordlys och Nordplus nätverk:
Nordlys: Är ett samarbetsprogram för studentutbyte för alla studenter oavsett ämne eller program mellan samtliga universitet i Norden och baltikum. Studenter kan beviljas stipendium samt resebidrag.

Nordplus: Avdelningen för omvårdnad har ett samarbete i ett stort Nordplus nätverk, Nordkvist, med institutioner med anknytning till utbildningar inom hälsa och vård i nordiska länder. Studentutbyten omfattar ca. 8 veckor och kontakt tas med respektive avdelning vid varje enskilt önskemål studenter har. 

Vem kan delta?

Förutsättningar för att delta i Nordplus är att

• din utbildning eller ditt ämne ingår i ett Nordplus-nätverk

• du är nominerad till utlandsstudier

Nordplusstipendium

Stipendiet är att betrakta endast som bidrag till de extra kostnader som studier eller praktik utomlands medför.

Det är viktigt att komma ihåg att just linköpings universitet (kolla med ditt universitet) inte kan garantera medel, eller påverka storleken på utbetalda summor. Linköpings universitet söker medel baserat på inkomna ansökningar. Den utbetalda summan kan variera baserat på inom vilket nätverk du läser (t ex Nordlys, Norek, Nordplus psykologinätverk, Nordisk Textil Net och Nordtek).

För Nordplusstipendier gäller att

• du får tillgodoräkna dig utlandsstudierna som en del din examen vid din skola

• du har läst ett år vid ditt universitet

• du bor på studieorten, pendling mellan studieort och hemort är inte tillåtet

• det finns ett Learning Agreement mellan ditt universitet och den mottagande institution och studenten

• du lämnar in en slutrapport över utbytet. Du får ett mejl om hur du ska göra.

 

Läs mer om nordlys och nordplus från linköpings universitet här http://www.student.liu.se/ut/filosofiska-fakulteten/studera-utomlands/nordplus?l=sv



Sorry guys, but I just posted ****loads of boring information about different exchange program options that exists at Linköping university , so nothing I feel like translating and I'm pretty sure nothing you feel like reading! So anyways, you could leave me a comment or something... it would make me happy? Bye now!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela